Lullys arv

Christinegaard Hovedgaard, søndag 20. nov. kl. 14.00

Luana Gundersen, traverso
Ines Maidre, cembalo

Ines Maidre og Luana Gundersen

Som 14-årig reiste den unge italieneren Giovanni Battista Lulli (1632–1687) fra Italia til Paris som tjenestegutt. Han «forfransket» snart navnet sitt til Jean-Baptiste Lully og utmerket seg tidlig som komponist, musiker og danser. Han ble han utnevnt til hoffkapellmester av kong Ludvig XIV og bidro til å skape en ny fransk operastil, den såkalte tragédie lyrique. I samarbeid med komediedikter Molière komponerte han også musikk til komedieballetter. Frankrikes kjærlighetshistorie med Italia skulle deretter aldri ta slutt!

Konsertprogrammet denne søndagen, som blir framført av Luana Gundersen på traverso og Ines Maidre på cembalo, ble komponert av franskmenn. Likevel er musikken sterkt inspirert av den italienske sonateformen med sine hurtige satser. Mange franske komponister hadde studert og virket i Italia før de begynte sin karriere i Paris. Som resultat oppstod det slik en tradisjon for Concerts Spirituels, de første offentlige konserter i Paris, som ble kjent for en eklektisk blanding av italiensk og fransk musikk. I konsertprogrammet blir det presentert musikk av Lully, Senaille, Leclair, Couperin og Dornel.