MOZART OG HAYDN

Ingvill Holter, sopran
Knut Christian Jansson, hammerklaver

Artist photos: Knut Chr Jansson and Ingvill Holter

Mozart og Haydn er ikke først og fremst kjent for sine bidrag til lied-sjangeren, men begge komponistene har skrevet en rekke vidunderlige sanger. Vi presenterer et knippe av dem på denne konserten, inkludert to av høydepunktene fra liedsjangeren i Wienerklassisimen: Haydns «She never told her love» og Mozarts «Abendempfindung».

Haydns «She never told her love» er en del av hans samling av engelske sanger, og er basert på en tekst fra William Shakespeares «Twelfth Night». Denne sangen uttrykker en dyp følelse av kjærlighet og tap, og Haydn fanger dette med sin mesterlige melodiske og harmoniske skriving. Den subtile og emosjonelle uttrykksfullheten i denne sangen viser Haydns evne til å formidle komplekse følelser gjennom musikk.

Mozarts «Abendempfindung» er en av hans mest kjente lieder, og ble skrevet i 1787. Teksten, som beskriver kveldens fred og refleksjoner over livets forgjengelighet, blir vakkert fremhevet av Mozarts følsomme og uttrykksfulle musikalske setting. Denne sangen er kjent for sin melankolske skjønnhet og dype emosjonelle resonans, og gir en glimt av Mozarts indre liv og følelser.

I tillegg til disse sangene får du høre Mozarts svært inspirerte og energiske klaversonate nr. 12 i F-dur, hvor hammerklaveret virkelig kommer til sin rett. Dette instrumentet, en kopi av et Walter-klaver fra sent 1700-tall, et instrument Mozart brukte i sine siste leveår, er bygget av den anerkjente instrumentmakeren Paul McNulty. McNulty er kjent for sin presisjon og trofasthet til de historiske detaljene i sine rekonstruksjoner, noe som gir en autentisk opplevelse av hvordan musikken ville ha klinget på Mozarts egen tid. Klaversonaten viser Mozarts mesterlige kontroll over form og uttrykk, og er et strålende eksempel på hans evne til å kombinere teknisk briljans med dyp musikalsk forståelse.

Gjennom disse verkene får publikum en mulighet til å oppleve både de kjente og mindre kjente sidene ved Mozart og Haydns musikalske geni, fra den intime og personlige uttrykksfullheten i liedene til den strålende virtuositeten i klaversonaten.

Konserten er et samarbeid mellom Kulturkirken Fridalen og Antikk Musikk, og arrangert med støtte fra Kulturdirektoratet og Bergen kommune.