LE SIÈCLE DES LUMIÈRES

Søndag 5. november kl. 14.00, Christinegaard Hovedgaard
Luana Gundersen, traverso
Ines Maidre, cembalo

Denne søndagen inviterer Luana Gundersen og Ines Maidre til en musikalsk og litterær reise tilbake til opplysningstiden. Programmet tar utgangspunkt i vennskapet mellom den franske opplysningsfilosofen Voltaire (1694–1778) og Fredrik II «den store» av Preussen (1712–1786).

Som kronprins viste Fredrik stor interesse for litteratur, musikk og filosofi, og han skrev boken Anti-Machiavel der han motsatte seg ideene til den italienske statsteoretikeren Niccolò Machiavelli. Denne ble publisert anonymt, men spredt i de viktigste intellektuelle kretsene i Europa, trolig via Voltaire. Filosofen og kongen traff hverandre ved flere anledninger, og Voltaire bodde også en periode i slottet Sanssouci utenfor Berlin.

Fredrik var også en utmerket fløytist, som studerte under fløytisten og komponisten Johann Joachim Quantz. På programmet denne søndagen står sonater av Fredrik II og Quantz, samt av C.P.E. Bach.