«La Toilette» eller: O, mon Coeur! Je suis blessé

Christinegaard Hovedgaard, søndag 23. oktober, kl. 14.00
Billetter kr. 200/150
Stefan Lindvall, fiolin og Ingrid Eriksen Hagen, cembalo

Arr. er støttet av Kulturrådet, Bergen kommune og Bergens riksmålsforening.

«Motståndet som alltid måste övervinnas i de korta, tjocka och extremt spända violinsträngarna, kräver både konstant övning och fingrar av järn för att tämja instrumentets hårdhet och kantighet.»
Fritt efter Hubert Le Blanc «Defense de la basse de viole contre les entreprises du violon» (ungefär: försvaret av gamban mot violinens fördelar) Amsterdam 1740.

Hubert Le Blanc beskrevs som en färgstark gammal sarkastisk excentriker som var missnöjd över att gamban höll på att gå ur modet.
Violinen hade blivit sett på som lite vulgär av de högre klasserna, ett instrument värt att på sin höjd dansas till men under 1700-talet så började den vinna i popularitet och franska violinister började åka till Italien för att studera för kända italienska tonsättare och violinister. Målet var att kombinera den franska och den italienska stilen. Den italienska virtuosa brilljansen och den franska stilens «beau chant» med dess känsla för teater och dans.
Det blir musik av Mondonville, Clément, de Lambert, Senallié og Guignon.

Vi ska också framföra en gambas försvarstal i form av Hugards «La Toilette», en suite för diskantgamba och basso continuo. Det är musik som inte hör hemma på do utan utsmyckas lika utsökt som en adelkvinnas morgontoalett.

Söndagens konsert är full av fransk melankoli och krossade hjärtan, där blir till och med violinisten utkonkurrerad av en hund!
Stefan Lindvall