SANGER AV HAYDN, BEETHOVEN OG SCHUBERT

Søndag 23. mai kl. 14, Christinegaard Hovedgaard

Photo of H Melien
Halvor Festervoll Melien

Halvor Festervoll Melien, barytonKnut Christian Jansson, hammerklaver
2020 ble et vanskelig år for Beethoven. Det som skulle være hans store jubileum, kollapset i karantene og konserter på Facebook. For å plastre litt på såret, tar Knut Christian Jansson og Halvor Festervoll Melien med seg et knippe sanger av komponisten på sin konsert på Christinegaard søndag 23. mai kl. 14. Disse sangene ledsages av lieder av Beethovens lærer, Haydn, og hans beundrer, Schubert.

Beethoven er en lite fremført lied-komponist. Til tross for at han blir tillagt æren for å ha skrevet historiens første sangsyklus, ment å fremføres som ett sammenhengende verk, glimrer hans sanger med sitt fravær på de fleste lied-programmer og -innspillinger. I vårt program har vi valgt ut seks sjeldent fremførte sanger, for å vise at Beethoven også mestret det lille formatet, og at hans sanger er verdt å fremføre og lytte til. I sangene kjenner man igjen den kantete, skjeve skjønnheten fra Beethovens instrumentalmusikk, og man hører – som i hans øvrige verk – kimen til den musikken som skal komme senere i romantikken.

På dødsleiet ble Beethoven gitt notene til en samling sanger av Schubert, for å ha noe å holde på med. Han var imponert og skal ha uttalt at der fantes en «guddommelig gnist» hos Schubert. Schubert, på sin side, gikk i løpet av sitt korte liv fra å være svært kritisk til den tyske Beethovens eksentriske innflytelse på østerriksk musikk, til å beundre sin kollega dypt. Da Schubert døde, bare ett år etter Beethoven, bad han om å bli gravlagt ved siden av ham. De ligger fremdeles side om side.

Mengden på Schuberts sanger er overveldende, og det mangler ikke på fremførelser av dem. I vårt program har vi valgt ut fem sanger. Fire av dem ble ikke utgitt i Schuberts levetid, og hører heller ikke til de mest fremførte. De sene sangene til Schubert viser en komponist som behersker lied-formatet bedre enn de fleste, enten det er snakk om korte, lette viser, eller gjennomkomponerte sanger på opptil ti minutter.

Beethovens forhold til læremesteren Haydn var turbulent. Haydn var for det meste svært velvillig og hjelpsom overfor sin elev, mens Beethoven ofte syntes læreren kom med dårlige råd og blandet seg i saker han ikke hadde noe med. Senere i livet opprettholdt de likevel en relativt god tone, og etter Haydns død omtalte Beethoven ham som Mozarts og Bachs likeverdige. Haydns sanger er ikke nødvendigvis ment å fremføres som sammenhengende verk. I vårt program har vi tatt med to enkeltstående, korte sanger.
Christinegaard holder åpent fra kl. 12, og i kafeen er det servering. Stolene står selvfølgelig med behørig avstand fra hverandre – alt ligger dermed til rette for en spennende og trygg konsertopplevelse.

Velkommen!