She never told her love – Haydns renhet og Francks opphøyethet


Ingvill Holter, sopran
Andreas Wivestad Jansson, baryton
Hans Knut Sveen, orgel
Knut Christian Jansson, hammerklaver

I 1790 dør Joseph Haydns arbeidsgiver, fyrst Nikolaus. Han får en umusikalsk etterfølger som ikke ser seg tjent med å ha en komponist ved hoffet. Haydn drar da til London, der han begynner en karriere som selvstendig musiker. Han møter poeten Anne Hunter, som er gift med den berømte legen John
Hunter. Dette møtet forløser en ny musikalsk åre i Haydn og han komponerer to sett med sanger som foregriper 1800-tallets nye stil, der sangstemmen, pianostemmen og poesien sammen danner et nytt og kraftfullt uttrykk. I London bor Haydn tvers over gaten for den engelske instrumentmakeren
Broadwood. Nyvinningene ved hans instrumenter, som har større dynamiske register, inspirerer Haydn til å lage kraftfulle klaversatser.

Haydns Klaversonate i D-dur er blant hans mest populære. Den ble skrevet før sangene, mest sannsynlig i 1780, og er dedisert von Auenbrugger-søstrene. At disse søstrene holdt et høyt teknisk nivå, er bevitnet både av Leopold Mozart og Haydn. Dette hører vi i sonaten, som krever en kapabel utøver. Det er lett å skjønne hvorfor sonaten har blitt så populær: Yttersatsene er skrevet i en svært
energisk stil, med fengende melodisk materiale. Den langsomme sarabande-satsen er et anerkjennende nikk til «Fader Bach». 

César Francks Preludium, fuge og variasjon, op. 18, er kanskje mest kjent som orgelstykke, noe som også stemmer med at Franck både var opptatt av kontrapunkt i komposisjonen, med J.S. Bachs musikk som forbilde, og fordi han i publiseringsåret 1860 var organist i Ste-Clotilde i Paris, der han spilte på
et av de spektakulære instrumentene av orgelbyggermesteren Aristide Cavaillé-Coll.

Nå har Jansson og Sveen imidlertid falt for en noe mer intim versjon, som ble utgitt noen år senere. I
denne spiller harmoniet en viktig rolle, i samspill med pianoet. Det vi i Skandinavia gjerne kjenner
som pumpeorgel, og forbinder med nokså ensrettet repertoar, fikk i Europa i siste halvdel av 1800-
tallet stor oppmerksomhet, med ganske mye musikk komponert for instrumentet. 

Entré for voksne er kr. 200,- og for studenter kr 100,-. Barn under 16 år slipper inn gratis