Aktuelle konserter

Vårsesongen 2017
5. februar kl. 14:00 · Latinskolen, Lille Øvregate 38
Bergen Barokk
Stefan Lindvall · fiolin
Chien-Yu Chu · fiolin
Siri Hilmen · cello
Hans Knut Sveen · cembalo
«Klang, polyfoni & tekstur»

Det står sonorisk velklang og antikk polyfoni på programmet når Bergen Barokk sammen med foreningen Antikk Musikk og Bymuseet i Bergen inviterer til matinékonsert i Mesterlektien i Skolemuseet.

Du lurer kanskje på hva slike begrep innebærer, – og svaret ligger i det som var 1600-tallsmusikerens fascinasjon for fiolinen. Få instrument gir så rik og fyldig klang eller kan få fram så menge nyanser som fiolininstrumenter, for ikke å snakke om hvor virtuos spillestil fiolinen kan benyttes til. Hvis utøveren er i samme klasse, vel og merke.

De to fiolinistene Stefan Lindvall og Chien-Yu Chu er nettopp det. Gjennom tette akkordprogresjoner og raske passasjer får de liv i flere komposisjoner av folk som Johann Rosenmüller, Vincenzo Albrici, Johann Vierdank, Johann Valentin Meder og Arcangelo Corelli. Alt i samspill med Siri Hilmen (cello) og Hans Knut Sveen (cembalo).

Programmet er en del av Bergen Barokks program for 2017. Konserten skjer med støtte fra Bergen kommune og Norsk kulturråd.

26.mars kl. 14:00 · Latinskolen, Bergen Skolemuseum
The Ladys Entertainment
Sjur Haga Bringeland · blokkfløyter
Daniel Tang Gundersen · cembalo
The Ladys Entertainment spiller i denne konserten musikk av den generasjonen franske barokkomponister som ikke bare lot seg begrense av franske stilkonvensjoner, men vendte blikket mot Italia. Derfor hører vi italienske stiltrekk som fiolinistisk idiomatikk og orkestrale registerskift – en blandet stil som senere på 1700-tallet innleder den wienerklassiske epoken i musikkhistorien. Verker av blant annet Rameau, Chedeville og Hotteterre.
21.april kl. 20:00 · Kafè Chaos
Kafèbarokk
Kafèbarokk er et av våre satsingsområder, og har vært det en del år nå. Det er en blanding av konsert og jamsession, foregår de på kafeer eller i barer, med en uformell atmosfære hvor hvem som helst kan bidra. Det blir framført noe repertoar, men for det meste improviseres det over ”standard-låter” fra renessanse og barokk, slik som Follia, Passamezzo antico e novo, Romanesca, Ruggiero, Ciaccona, etc. På denne måten ønsker vi for det første å bidra til at improvisasjon igjen finner veien inn i den klassiske musikken og til det klassiske publikummet. For det andre håper vi at det vil bringe klassisk musikk og tidlig musikk til et nytt publikum. Denne våren blir Kafèbarokk ledet av Martin Vinje, som har stor bredde som utøver, både innen jazz og tidligmusikk.
23.april kl. 14:00 · Latinskolen, Bergen Skolemuseum
Aplomb
Inger Øvrebø Uberg · sopran
Mari Galambos Grue · sopran
Kristine Rustad · gambe
mund Nystabakk · theorbe
Thor-Halvor Straume · cembalo/orgel
Dunkle refleksjoner & lysglimt ved solkongens hoff
Året er 586 f.Kr. og den babylonske kongen Nebuchadnezzar II står foran Jerusalems porter for andre gang. Jeremias skildrer i sin klagesang hvordan kvinner og barn føres bort i lenker, tempelet vanhelliges og jevnes med jorden, byen legges øde og de overlevende flykter i eksil. Selv om det er for fiendens sverd Jerusalems folk faller, er det folket selv som bærer ansvaret for sine lidelser. De har syndet, og dette er den straff deres gud i sin miskunn skjenker dem. Jeremias klagesanger benyttes i påsken som en allegori over de tre dagene mellom korsfestelsen og oppstandelsen og det er i denne formen de blir aktuelle for komponisten François Couperin. I hans samtid hadde kirkemusikken dreid bort fra de store oppsetninger og gått i en mer kammermusikalsk retning. Leçon de Ténèbre tar sin naturlige plass i denne retningen. I en dypt personlig stil bringer Couperin oss nærmere det menneskelige ved Jeremias tekst. De innledende melismene over bokstaver fra det hebraiske alfabetet setter, med sine sekvenser og dissonansbruk, en nærmest hypnotisk stemning. Hver av disse melismene etterfølges av resitativer som gjennom sin kromatikk, dissonansrike harmonikk og musikalske dramaturgi makter å frembringe de ulike stemninger og følelser i Jeremias klagesang. På tross av mørket i dette materialet er mennesket er mer en lidelse og sorg. Mennesket er også glede og kjærlighet. Og på sin finurlige måte går de ofte hånd i hånd. Disse relasjonene ønsker Aplomb å utforske. Satt opp mot Leçon de Ténèbre nr. 2 og 3 – som danner kjernen i programmet – tar ensemblet også tilhøreren med inn i de instrumentale gledene i far og sønn Forquerays musikk, Étienne Mouliniés sarte viser, François Couperins musikk for cembalo.
7.mai kl. 14:00 · Latinskolen, Bergen Skolemuseum
Musica Celines
Hilde Annine Hasselberg · sopran
Ines Maidre · cembalo
DANS & LAMENT med BASSO OSTINATO
Programmet består av italiensk og engelsk barokkmusikk og er satt sammen av verk basert på basso ostinato, en kort stadig repeterende basslinje. Komposisjoner med en slik "hardnakket bass", pyntet av melodielinjens fritt-bevegende og varierte figurer var særlig elsket i barokkens dansemusikk. En av de mest kjente bassfigurer over en fallende kvartfigur var kalt lament bass og ble brukt også i opera-arier, oftest for å uttrykke dyp sorg og klage. I PROGRAMMET: G.Frescobaldi, W.Byrd, H.Purcell, B.Storace.
18.juni kl. 14:00 · Damsgård hovedgård
Ingrid Eriksen Hagen Trio
Dag Eriksen · fiolin
Hans Gunnar Hagen · bratsj
Ingrid Eriksen Hagen · cembalo
Preussisk blå
JS Bach møter musikkmiljøet rundt hoffet til Fredrik den Store av Preussen. Diskusjonene om kunst gikk høyt der, kan ren instrumentalmusikk ha noe poeng, noe innhold, annet enn ren underholdning? På programmet står bl.a musikk fra J.S Bachs Musikalisches Opfer og hans fiolinsonate i e-moll, samt musikk av C.P.E Bach og Benda sin Sanguineus et Melancholicus. Benda-trioen er en dialog mellom to personer, den ene melankoliker og den andre sangviniker.
25.juni kl 14:00 · Damsgård hovedgård
Currentes
Jostein Gundersen · blokkfløyter
Hans Knut Sveen · cembalo
Currentes er Jostein Gundersens prosjektensemble, stiftet i 2006 i forbindelse med hans kunstipendiatet ved Griegakademiet. Ensemblet varierer i besetning og størrelse alt etter hva programmet krever og har et relativt mangesidig repertoar angår med musikk ifra middelalderen til tidlig barokk.
8.juli kl 15:00 · Damsgård hovedgård
Prosjekt Folkebarokk!
Anette C. Bjørnenak Phillip · blokkfløyter
Krishna Nagaraja, barokkfiolin · barokkbratsj, hardingfele
Masumi Yamamoto · cembalo
Vi har startet et spennende prosjekt der vi vil kombinere barokkmusikk og folkemusikk, både i form av instrumenter og lydbilder. All klassisk musikk utspiller seg opprinnelig fra folkemusikken, og det er mange spor etter folkemusikk i barokken. Vi vil spille”gammel folkemusikk og nyskapende barokk”, og vil benytte folkefløyter så vel som barokke fløyter, barokkfiolin og barokkbratsj så vel som hardingfele, og det hele vil akkompagneres av cembaloen, som faktisk gjør seg utrolig godt til folkemusikk også. Det er utrolig spennende å gå tilbake og følge musikkutvikling gjennom historien i alle retninger, og når man jobber sammen med en som har mastergrad i utøvende musikk innenfor begge felt blir det ekstra festlig! På programmet står musikk av Kjell Mørk Karlsen, Mestmacher, slåtter for hardingfele og noen barokke triosonater.
Konsertarkiv